אספקטים העוסקים במוות פתאומי על רקע מחלות לב בקרב ספורטאים
מאז ומעולם נהנו הספורטאים מדימוי של "אנשים בריאים" שכן פעילות גופנית וספורט סייעו בחיזוק מערכת התנועה, וחיסנו את עמידות מערכת ההולכה והלב עצמו.
לפיכך נותרה הדילמה בשאלת ההוכחה לדימוי זה ונשאלה השאלה בסוגיית הבדיקות המתחייבות על מנת להפוך את סברת "האנשים הבריאים" למוכחת.
פרופ' תרצה פוקס הציגה עמדה נחרצת בדבר הצורך לבסס את סברת "האנשים הבריאים" . אבחון נכון של מחלות לב בספורטאים הוא קריטי. אמנם גישה מחמירה מדי בספורטאים תאסור על שחקנים רבים מלעסוק בספורט, אולם גישה מקילה מדי עלולה להביא ספורטאים רבים לידי סכנה. לכן יש למצא את האיזונים הנכונים והמקצועיים לפיקוח רפואי – מקצועי במתן אישורים לפעילות ספורט.
ספורט ובריאות
ידוע היטב עד כמה התעמלות ופעילות גופנית יומיומית חשובה לבריאות הגוף והנפש שלנו. התעמלות עוזרת להוריד את רמת הכלורסטרול ה"מזיק", ומאידך מעלה את רמת הכלורסטרול ה"טוב". הדבר גם עוזר להורדת לחץ הדם. אדם שמקפיד על פעילות גופנית יומיומית גם "מתרגל" את הלב שלו, דבר שעוזר להורדת עומס הלב בפעילותו היומיומית. התעמלות נכונה עוזרת לנו להוריד עודף משקל ולהפחית מצבי מתח בחיי היומיום. לאור זאת מן הראוי שכל אדם המעוניין לשמור ואף לשפר את מצב בריאותו יעסוק בפעילות גופנית תוך דגש על מתווה אירובי.
ספורט תחרותי
האספקטים העולים מספורט תחרותי שונים בתכלית השינוי. ספורטאים תחרותיים פועלים בסביבת עבודה אינטנסיבית ביותר המרכיבי העצמה והתדירות. פעילות קיצונית זאת אינה בהכרח בריאה לגוף ולעתים אף מזיקה לו.
בשנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בנושאים אלו, ונראה כי הרפואה העוסקת בתחום הספורט והמאמץ הגופני פיצחה את חידת מותו של החייל פלדיפידס. היום מטיבים להבין את הגורמים למוות פתאומי בקרב ספורטאים.
מותו הפתאומי של הספוראי תחרותי פעיל נובע ברוב המקרים מקיומה של מחלת לב חבויה. לעיתים מחלה זאת צצה ועולה במלוא עצמתה ואכזריותה כתוצאה ממאמץ קיצוני שמפעיל הספורטאי על גופו וליבו.
אם כן נשאלת השאלה מדוע קיים קושי לגלות קיומה מחלת לב בבדיקותה רפואית שגרתית?
מסתבר כי לעתים, תוצאות בדיקות הלב של ספורטאי מציגות תמונה דומה מאד לזו של אדם הסובל מהפרעה או מחלת לב, למרות שבפועל מצבו הבריאותי של הספורטאי תקין לחלוטין. כתוצאה מכך, רבים המקרים שהבדיקה שגרתית אינה מעידה באופן חד משמעי על מצב בריאותי תקין עם תמונה טיפוסית של "לב-ספורטאי" או שמא חבויה מאחורי תוצאות הבדיקה מחלת לב קשה, מסוכנת וקטלנית.המפורסמת שבמחלות הינה קרדיומיופטיה היפרטרופית (HCM) (Hypertrophic cardiomyopathy). מחלה מולדת, שבה האדם נולד עם נטיה לעיבוי חולני של שריר הלב עם פוטנציאל לארוע קרדיאלי בעת ביצוע מאמץ ואף - מוות פתאומי. ענפי ספורט רבים מאופיינים בעליה של מסת השריר עם התקדמות הספורטאי ברמת האימון, תוך כדי כך קיימת עליה מתואמת במסת השריר של הלב. הגידול במסת שריר הלב מאפשר לו לבצע את תפקידו תוך עמידה בהספקים הנדרשים, והפעלת כח והעצמה המתאימה לתמיכה בפעילותו הגופנית המפרכת של ספורטאי תחרותי. מצד שני עומס כרוני זה המושט על שריר הלב עשוי לגרום לשינויים בדפוס התנהגותו של הלב כפי שהדבר מתבטא בבדיקת אקו של הספורטאי.במקרים רבים הממצאים העולים מבדיקת תרשים הא.ק.ג. והתבנית האקוקרדיוגרפית של הספורטאי, אינם מאפשרים להבדיל בין התעבות טיפוסית של לב-ספורטאי לבין זו של ספורטאי אשר לוקה בקרדיומיופטיה היפרטרופית.
התמודדות עם מלכודות מקצועיות מסוג זה מחיבות נקיטת זוית ראיה קלינית מחוץ לקופסה. מעבר לחזרה על סידרת הבדיקות יש לדרוש ממהספורטאי הפסקת פעילות למשך כחצי שנה. השוואה בין הממצאים העולים מהבדיקות בתקופת פעילות לבדיקות בתום תקופת המנוחה יכולה לתת כיוון לפתרון האבחנה. מקרים בהם יוצגו ממצאים המעידים על ירידה במסת שריר הלב יוגדרו בתופעת לב ספורטאי (Athlete's heart), המעיד על כך הספורטאי בריא וכשיר לבצע פעילות גופנית כולל ספורט תחרותי. במקרים בהם לא יוצגו ממצאים המעידים על ירידה בעובי שריר הלב יעידו על נוכחות מחלת לב היפרטרופית. ספורטאים אלו יונחו להפסיק פעילות גופנית מאומצת/תחרותית ויופנו לקבלת טיפול מתאים. מובן כי כל תהליך הברור צריך להיות מלווה על ידי רופא מקצועי העל נסיון קליני עשיר.
סיכום
כישרון פיזי ואימונים אינטנסיביים הם בדרך הנדרשת למצוינות בספורט תחרותי. עצימות האימון מלווה בהגדלה של המסה השרירית על מנת להתאים את המבנה לעומס הפיזי הקשה. אימון מפרך זה גורם לכך שגם הלב עובר שינויים במבנה ובתיפקוד הפיזי שלו מתבטא בשינויים בפעילותו החשמלית. המאמץ הכרוני משפיע על התמונה הקלינית המצטיירת ומדגימה מצג (לעיתים מדומה) של מחלת לב. לפיכך נדרשת בדיקה קפדנית של הספורטאים על מנת לסנן את הקנדידטים החשודים פוטנציאלית למוות פתאומי, להוציאם ממעגל המשתתפים בפעילות ולהעניק להם טיפול מקצועי אשר יסיע ככל הניתן בהקטנת הסיכון.
ת"א
י"ם
03-6497522